Lovliggørelsessager

1. oktober 2021

Hvad gør man i lovliggørelsessager?

AJ Bygconsult ApS modtager i stigende grad henvendelser fra private bygherrer, som har bygget uden byggetilladelse og ønsker deres tilbygning lovliggjort.

Når de så står over for et salg eller er blevet pålagt af kommunen at få lovliggjort deres tilbygning, er dette ikke altid uden udfordringer. Der kan være bygget til, uden at den udførende har sat sig ind i bygningsreglementet, lokalplaner og servitutter.

Ofte har de bygget til i den tro, at det pågældende byggeri ikke har krævet en byggetilladelse. Det kan også være sådan, at da de for nogle år tilbage købte huset, stod tilbygningen der uden at være angivet i BBR registeret. De valgte dog at fortsætte handlen og står nu med en lovliggørelsessag. Efter bygningsreglementet er blevet ændret til, at alle småbygninger med et samlet areal over 50 m² kræver en tilladelse, har det kun forøget mængden af sager.

Prisen for at søge en byggetilladelse inden påbegyndelse af byggeriet er næsten ens med omkostningerne ved at få lovliggjort bygningen. Kommunen kræver stadig tilsvarende omfang af tegninger og dokumenter, og processen med ansøgningen via Byg og Miljø er den samme.

En lovliggørelsessag kan let gå hen og blive en dyr affære, især hvis tilbygningen ikke er bygget med bl.a. korrekte isoleringstykkelser, manglende mulighed for efterisolering eller fejlplaceringer af bygningen. Så er der kun én vej, og det er at få fat i kobenet.

Men ingen grund til større bekymring ældre tilbygninger kan ansøges iht. det pågældende bygningsreglement på tidspunktet for byggeriets opførelse. Det er dog en kompliceret proces at få lovliggjort et byggeri, og det kræver som oftest specialviden fra en arkitekt eller bygningskonstruktør.

    Beliggenhed:

    Jessens Mole 11
    5700 Svendborg

    Kontakt: